Uçuk Nedir, Neden Olur Ve Nasıl Geçer ?

Sağlık

14 Mart 2015 yazan BaTTy

Uçuk; çoğu zaman ağız ve burun çevresinde az da olsa genital bölgelerde ortaya çıkan, beyazımsı renkte şeffaf, içi sıvı şeklinde olan küçük kabarcık halinde ortaya çıkan ve sonra kısa sürede patlayarak kabuklaşıp yara haline dönüşen virüslerin sebep olduğu enfeksiyondur.

Uçuğun meydana gelmesine sebep olan bu virüs grubuna tıp literatüründe ‘Herpes Simplex Virüsleri” denmektedir. Herpes Simplex Virüsleri’nin neden olduğu uçuklar genellikle ağız ve burun çevresinde ilk olarak kaşıntı ve ağrı ile kendini gösterir. Küçük kabarcık halinde ortaya çıkarak patlayan uçuk yara haline dönüştüğünde kabuklar ilk olarak kalkmaya başlar ve ortaya kırmızı bir deri çıkar. Uçuklar genellikle 7 ila 11 gün arası sürer ve enfeksiyon tam olarak iyileşse de bazen kısmen de olsa iz kalabilir.

Ortaya çıkan uçukların henüz kesin tedavisi olmamakla birlikte vücuda giren virüsün neden olduğu uçuk ilk yıllara oranla zaman geçtikçe daha az kendini gösterir. Fakat uçukların ortaya çıkmasından itibaren ilgili doktora giderek belirlenen tedavi ve verilen ilaçlar ile uçuğun daha hafif belirtilerle atlatılmasını ve daha kısa sürede geçmesini sağlayabiliriz

Uçuğa neden olan virüsler genelde öpüşme ve temas ile bulaşır. Bu nedenle uçuk çıkan kişi çevresinde kişilerle öpüşmemeli, ortak kullanım eşyalarını ayırmalı (bardak, kaşık, çatal, makyaj malzemesi, traş bıçağı, havlu, yastık v.b.) ve uçuk çıkan bölgeye temas etmemelidir. Uçuk çıkan bölgeye dokunulduğu anda eller hemen bol su ile yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir. Aksi halde uçuğa neden olan virüs vücudumuzun diğer yerlerine de bulaşabilir.

Yorumlar (0)

siz ne düşünüyorsunuz?